celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Yaşam 14 Şubat 2022 322 Görüntüleme

K1 Belgesi Nedir?

Tır, kamyon ve kamyonet gibi ticari yük taşıyan tüm taşıt ve kişilerin ülke içinde ticari taşımacılık faaliyetleri gerçekleştirmeleri için gerekli olan belge, K1 belgesi olmaktadır. Taşınma işlerinden gelir elde edilebilmesi için tüm kişi, firma ve araçlarda; kiralık K1 belgesi bulunması zorunludur.  Taşıt içinde başkaca bir firmaya ait eşyaların taşınması gibi durumlarda, araç denetimi halinde kişinin ticari olarak taşıma işinden ticari şekilde para kazanması söz konusudur. K1 belgesi bulunmayan araçlara, cezai işlem uygulanır.

K1 belgesi kiralama yapan firmaların, 75 tona kadar eşya taşıma hakkı bulunur. K1 belgesi sahibi olan firma değil de kişi olursa taşıma kapasitesi, 75 tondan 25 tona düşer. Şehir içinde de eşya taşımacılığı yapan firmaların, K1 belgesine sahip olması gerekir.

K1 Belgesi Nereden Alınır?

K1 yetki belgesi, kişi veya firmaların direkt olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na başvurulmasıyla alınır. Başvurular, e-devlet üzerinden gerçekleştirilir. Bakanlığın ilgili birimlerinden yapılan başvuru, genel itibarıyla 15 gün içerisinde tamamlanırken e-devlet üzerinden yapılan başvurular, birkaç dakika içerisinde sonuçlanır.

Fiziksel olarak başvuranlar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ilgili birimlerine giderler ve belge için gerekli evrakları teslim ederler. Bunun için il veya ilçe müdürlüklerine bizzat evraklarla başvuru yapılır. Şahısların direkt kendisi için gerekli olan evrakları teslim etmeleri gerekirken şirket ortaklarının herhangi birinin başvuruyu gerçekleştirmesi yeterlidir.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com