celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Ekonomi 5 Şubat 2021 361 Görüntüleme

Pandeminin vurduğu çiçekçinin umudu Sevgililer Günü

Tuğba Öztürk/ntv.com.tr

Özel günlerin uğrak noktası çiçekçilerde 14 Şubat Sevgililer Günü hazırlıkları başladı.

Corona virüs nedeniyle alınan kısıtlama kararlarıyla birlikte düğün, doğum günü gibi toplu etkinliklerin yasaklanması, çiçekçilerin de işlerini son derece olumsuz etkiledi. Yaklaşık bir senedir satış yapamadıklarını belirten çiçekçi esnafının yüzü sadece özel günlerde gülüyor.

İstanbul Çiçekçiler Odası Başkanı Sunay Çalışır, salgın nedeniyle satışlarının oldukça azaldığını, bu nedenle de zor bir dönemden geçtiklerini belirtti.

‘KAYIP YÜZDE 75’E YAKLAŞTI’

Çalışır, ”Pandemi döneminde işleri kötü giden esnafların başında geliyoruz. Hasta ziyaretleri, düğünler, nişanlar, doğum günü etkinlikleri yapılmadı. Eve gazete bile almaya korkulan bir dönemde haliyle çiçeğe olan talep azalıyor. Talep azalınca da kaybımız artıyor. Geçtiğimiz bir senede çicek satışlarımız yüzde 75’e yakın azaldı” açıklamasını yaptı.

Anneler Günü’nde bir önceki senenin 3 katı kadar satış yaptıkları belirten Çalışır, ”Anneler Günü’nde çok güzel iş yaptık. Bu seneki 14 Şubat’ta da aynı işi yapmayı bekliyoruz” dedi.

2 KAT FAZLA SATIŞ BEKLENTİSİ

Corona virüs nedeniyle satışlarının azaldığı dönemde özel günlerde alınan çiçeklerin esnafa ilaç gibi geldiği söyleyen Çalışır, ”Geçen sene Sevgililer Günü’nde yaptığımız satışların 2 katını satmayı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İSTANBUL’DA KESİNLİKLE ZAM YOK’

Çalışır, bu sene çiçek fiyatlarına zam yapılmadığını söyleyerek diğer senelere oranla da çiçek fiyatların oldukça ucuz olduğunu belirtti, ”Fiyatlarımız ucuz. İstanbul’da kesinlikle zam yok” dedi.

Öte yandan Çalışır, ”Sevgililer Günü’nün vazgeçilmezi gülü yıllardır hiçbir çiçek geçmedi. Gülün ardından da orkide satışlarımı geliyor. Bir de son zamanlarda yeni bir yönelim olan kır çiçeklerine talep artıyor” diyerek 14 Şubat hazırlıklarına şimdiden başladıklarını söyledi.

‘YÜZDE 50’LİK ARTIŞ YAŞANABİLİR’

İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış da pandemiden en fazla etkilenen sektörlerden biri olduklarını ifade etti.

Her sene fiyatların hemen hemen aynı seyrettiğini ancak bu sene gül fiyatlarında bir artış beklediklerini söyleyen Kış, ”Sevgililer Günü‘nde yüzde 50’lik fiyat artışı yaşanabilir” dedi.

MALİYETLERİMİZ ÇOK ARTTI

Kış, ithalat fiyatları ile ürün maliyetlerinde ciddi bir yükselme olduğunu olduğunu belirterek şunları ekledi:

”Geçen seneyle kıyasla bu sene maliyet fiyatlarımızda ciddi artışlar yaşadık. Geçen sene 3 liraya aldığımız ürün bu sene 6 lira oldu. Bu durum fiyatlara ister istemez yansıyacaktır”

‘HİÇ İŞ YOK DESEM YERİDİR’

Sevgililer Günü satışlarının İzmir esnafına biraz olsun nefes aldıracağını söyleyen Kış, ”Düğünler yok açılışlar yok. Cenazelere zaten çiçek götüremiyoruz. İşlerimiz o kadar çok azaldı ki, şu an İzmir’de hiç iş yok desem yeridir. Sadece internetten satış yapan firmaların kayıpları biraz daha az oldu. Ama internet sitesi olmayan çiçekçiler bu mücadelenin dışında kalıyorlar” dedi.

‘DÜĞÜN SALONLARININ AÇILMASINI BEKLİYORUZ’

Özel günlerde işlerin yoğunlaştığını ancak bu günlerde yüksek karlar elde edemediklerini söyleyen Kış, ”Bizim işimiz esas düğün sezonlarında oluyor. Kısaca düğün salonları ne zaman açılırsa bizim için hayat o zaman normale dönecek” açıklamasını yaptı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com