celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Teknoloji 16 Mart 2021 385 Görüntüleme

Dünyanın en büyük volkanı Mauna Loa uyanmaya başladı

Hawaii Adaları’nı oluşturan beş volkandan biri olan ve kapladığı alan bakımından Dağı Dünya’nın en büyük yanardağı olarak kabul edilen Mauna Loa, uykusundan uyanmaya başladı.

Son zamanlarda Mauna Loa’da gözlemlenen jeolojik aktivitelerin sayısında artış yaşanıyor. Uzmanlar, geçtiğimiz hafta dağın altında 200’den fazla küçük deprem gözlemledi.

MAUNA LUA DOLMAYA BAŞLADI

Bilim insanları bunun yanardağın dolmasına işaret ettiğini söylüyor. Ancak söz konusu Mauna Loa gibi büyük bir volkan olunca, dolması ve patlaması yakın bir zamanda gerçekleşmeyecek.


37 YILDIR HAREKETLİLİK YOKTU

Dünyanın en büyük yanardağı Mauno Loa, en son 1984 yılında lav püskürmüştü. Dev bacadan çıkan lavlar adanın diğer tarafına kadar ulaşmıştı.

2021 yılında yeniden uyanmaya başlayan dağ, bölge sakinlerini de tedirgin ediyor. Hawaii Üniversitesi, gözlemlenen hareketler sonrası acil durum uyarısı yayınladı ve bölgedeki vatandaşlara tahliyeye hazır olmaları tavsiye edildi.

Mauno Loa, Hawaii’deki büyük adada bulunuyor. Yanardağ bölgedeki bulunan beş volkandan bir tanesi.

Aynı zamanda dünyanın en aktif yanardağı Kilauea ile komşu olan Mauno Loa, Hawaii’deki katı kütlenin önemli bir kısmını oluşturuyor.

Kilauea, onlarca yıldır düzenli olarak lav püskürtüyor. Bazı dönemlerde yanardağ çevredeki yaşamı etkileyecek patlamalar gerçekleştiriyor.

Uzmanlar, Kilauea’daki bu hareketliliğin yavaş yavaş Mauna Loa’ya geçtiğini söylüyor.

Etiketler:

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com