celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Teknoloji 22 Mart 2021 390 Görüntüleme

Ay’dan Çin’e getirilen çeltik tohumları filizlendi

Çin’in Chang’e-5 keşif aracıyla 23 gün süren uzay yolculuğunu tamamlayan yaklaşık bin 500 çeltik tohumu, Çin’in güneyindeki Guangdong eyaletinin Guangzhou kentindeki bir serada filizlenerek yapraklarını açtı.

Tohumlar, geçtiğimiz yıl kasım ayında 760 bin kilometreden fazla yol kat ederek Ay’a ulaştıktan sonra, 17 Aralık’ta Dünya’ya geri dönmüştü.

Güney Çin Tarım Üniversitesi’nin (SCAU) Bitki Uzay Islahı ve Ulusal Mühendislik Araştırma Merkezi’ne teslim edilen tohumlar, geçtiğimiz haftalarda Guangdong eyaletinde ekilmişti.

SCAU Bitki Uzay Islahı ve Ulusal Mühendislik Araştırma Merkezi’nin Müdür Yardımcısı Guo Tao, Guangdong’un Çin’in üstün ekolojik koşullara sahip önemli çeltik yetiştirme bölgelerinden biri olduğunu belirterek, “Guangdong’un çeltik üretiminde de uzun bir geçmişi var. Yolculukları sırasında Van Allen kuşaklarından geçen tohumlar, şiddetli güneş lekesi aktiviteleriyle karşılaştı.

“TÜRÜNÜN İLK DENEYİ”

Tohumlardan bazıları, kozmik radyasyon ve sıfır yer çekimine maruz kaldıktan sonra mutasyona uğrayıp dünyada ekildiklerinde daha yüksek verim ve kalite elde edebilir. Bu, derin uzay ortamında yapılan türünün ilk deneyi olma özelliği taşıyor.” dedi.

Tao, Güney Çin Tarım Üniversitesi’nin 1996’dan beri uzay ıslahı yaptığını ifade ederek, “Bugüne kadar 24 uzay uçuşu gerçekleştirdik ve 57 yeni çeltik türü ürettik. Bu araştırma, ülkemizin uzay ıslahı alanındaki seviyesine liderlik ediyor” diye konuştu.

Çinli araştırmacı, söz konusu çeltik tohumlarının bir “uzay ailesine” doğduğunu belirtti. Tao, “Bunlara ’ebeveynleri’ de uzay ıslahı ile seçildiğinden, uzayda yetişen ikinci nesil çeltik tohumları diyebilirsiniz. Chang’e-5 keşif aracıyla yolculuk eden çeltik tohumlarının, bu kez ebeveynlerini geçmesini ve daha iyi çeltik çeşitleri haline gelmelerini umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Etiketler:

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com