celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber kdv iadesi
Ana Sayfa Ekonomi 20 Şubat 2022 500 Görüntüleme

Türk somonu ihracat geliri 82 kat arttı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türkiye’den 2016-2021 yıllarında gerçekleştirilen Türk somonu ihracatından elde edilen gelir, yaklaşık 82 kat artarak 135 milyon 597 bin 423 dolar oldu.

MİKTARDA 65 KAT, DEĞERDE 82 KAT ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, ülkeden 2016 yılında 11 ülkeye 355 ton Türk somonu ihraç edilerek, 1 milyon 630 bin 814 dolar gelir sağlandı. Türkiye’den 2021 yılında ise 22 ülkeye 23 bin 375 ton somon satılarak, 135 milyon 597 bin 423 dolar kazanç elde edildi. Böylece, ülkenin Türk somonu ihracatında son 6 yılda miktarda yaklaşık 65 kat, değerde ise 82 kat artış gerçekleşti.

EN ÖNEMLİ İHRAÇ PAZARI RUSYA

Türk somonu ihracatında son 6 yılda ülke çeşitliliğini de artıran Türkiye’nin en önemli ihraç pazarı Rusya Federasyonu oldu. Rusya Federasyonu’na 2016’da 282 ton karşılığında 1 milyon 176 bin 581 dolar olan Türk somonu ihracatı, 2021’de 18 bin 493 ton karşılığı 108 milyon 49 bin 260 dolara ulaştı.

“ÜRETİMİN ARTIRILMASI İLE İHRACAT HACMİMİZ 1 MİLYAR DOLAR SEVİYELERİNİ AŞACAKTIR”

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz’de denizlerde kurulu kafeslerde yetiştirilen ve iç pazarda Karadeniz somonu, dış pazarda ise Türk somonu olarak marka haline gelen ürünün, yapılan büyük yatırımlar, uzun uğraş ve mücadeleler sonucunda çok önemli hale geldiğini söyledi.

“DOĞU KARADENİZ SOMONU SU KALİTESİNDEN DOLAYI BEĞENİ KAZANDI”

Türk somonuna yurt dışı pazarlardan yoğun talep geldiğini belirten Gürdoğan, “Doğu Karadeniz’in doğal yapısı ve denizdeki su kalitesinden dolayı Türk somonunun diğer türlere oranla çok daha lezzetli olması, tüketici kitlesi tarafından büyük beğeni almasına yol açtı ve ihracatını da kat kat artırdı.” dedi.


SÜREKLİLİK AÇISINDAN ÜRETİM ARTIRILMALI

Gürdoğan, mevcut durumda talebin karşılandığını ifade ederek, Türk somonunun uluslararası pazarlarda marka olarak değerini koruyabilmesi ve süreklilik açısından üretimin artırılması gerektiğini vurguladı.

İHRACAT HACMİNİN 1 MİLYOR DOLAR SEVİYESİNİ AŞMASI HEDEFİ

İlgili bakanlıkların, bölgedeki kafes kapasitelerinin artırılması, yeni kafeslere izin verilmesi ve bürokraside yaşanan sorunların ivedilikle çözüme kavuşturulması noktasında çalışma yapmaları gerektiğinin altını çizen Gürdoğan, üretimin artırılması ile ihracat hacminin hızlı şekilde 1 milyar dolar seviyelerini aşacağına dikkati çekti.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com