celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Ekonomi 18 Mart 2021 341 Görüntüleme

Otomobil satışlarında taksit düzenlemesinin kayıt dışılığı azaltması bekleniyor

Dün, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle otomobilin taksitli satış kapsamına dahil edilmiş ve satışlarda aracın değerine göre 24 ila 60 arasında taksit yapılabileceğini açıklanmıştı.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, taşıt satışlarında yapılan taksit düzenlemesiyle senetle gerçekleştirilen otomobil ticaretinin de kontrol edileceğini belirterek, “Bu sayede otomobil için belirlenen taksitlendirme süresi kayıt dışılığı azaltacaktır.” dedi

“SEKTÖRDEKİ UYGULAMA YAPILAN DÜZENLEME İLE YASALLIK KAZANDI”

Hem bankalardan alınan kredilerle hem de bayilerin taksitlendirme seçenekleriyle bu uygulamanın zaten mevcutta bulunduğuna işaret eden Erkoç, “Daha önce konut ve araç satışlarında ayrı bir taksitlendirme süresi belirtilmediği için söz konusu satışlar genel taksitlendirme süresine tabi oluyordu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından kredili taşıt satışlarında aracın değerine göre farklı vade sınırları uygulanıyordu. Yapılan bu düzenlemeyle BDDK uygulamaları arasında paralellik sağlanmış oldu.” diye konuştu.

“OTOMOBİL TİCARETİ DE KONTROL EDİLECEK”

Erkoç, söz konusu düzenlemenin kayıt dışılığı önlemede etkili olacağına dikkati çekerek, “Senet karşılığı otomobil ticareti yapan firmalar var, burada da bankalarda olduğu gibi taksit sayılarının belirlenmesi için vadelere sınırlama getirilmiş oldu. Düzenleme sayesinde senetle yapılan otomobil ticareti de kontrol edilecek. Böylece, otomobilde belirlenen taksitlendirme süresi kayıt dışılığı azaltacaktır.” ifadelerini kullandı.

“FAİZ ORANLARI YÜKSEK OLDUĞU İÇİN DURGUNLUK DEVAM EDİYOR”

Taşıt ticareti piyasasının canlanması için banka kredi faiz oranlarının düşmesi gerektiğini vurgulayan Erkoç, gerek koronavirüs salgını sebebiyle yaşanan ekonomik belirsizlikler gerek dalgalı seyreden döviz kuru gerekse yükselen faiz oranlarının hem sıfır hem de ikinci el otomobil sektörünü olumsuz etkilediğini dile getirdi.

GÖZLER DÜZENLEMENİN UYGULAMASINA ODAKLANDI

Ticaret Bakanlığı’nın çıkardığı düzenlemeyle konuttaki taksit sınırı kaldırılırken, nihai fatura değeri 120 bin lira ve bu tutarın altında olan taşıt satışlarında 60 ay, 120 bin liranın üzerinde olup 300 bin lirayı geçmeyenlerde 48 ay, 300 bin liranın üzerinde olup 750 bin lirayı aşmayanlarda 36 ay ve 750 bin liranın üzerindeki taşıt satışlarında 24 ay taksit uygulanabilmesi kararlaştırılmıştı. Taşıt alım satımlarında gözler bu düzenlemenin uygulamasına çevrildi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com