celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Güncel 23 Mart 2021 475 Görüntüleme

Mahir Ünal’dan HDP davasına ilişkin yorum

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, TRT Haber’de katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Programda HDP hakkındaki kapatma davasına ilişkin görüşü sorulan Mahir Ünal, dava sonucunu siyasetin değil, yargının belirleyeceğini belirti.

Ünal, kapatma davasını ısrarla siyasi bir zemine getirmek ve bunu siyasetin müdahalesi gibi göstermek isteyen bir dil ve üslubun kullanıldığını aktardı.

Yapılan kamuoyu araştırmalarında yüzde 66 ile 74 oranında “HDP kapatılsın” diyen bir kesimin bulunduğunu söyleyen Ünal, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın bile “HDP, terör örgütüyle arasına mesafe koymalıdır.” deme noktasına geldiğini vurguladı.

“TERÖRLE İLGİLİ SİYASİ HAREKETE TOLERANS GÖSTERİLMEZ”

Açık bir şekilde terör ve terör örgütleriyle ilişkili olan hiçbir siyasi harekete dünyanın hiçbir yerinde tolerans gösterilmeyeceğini belirten Ünal, şöyle devam etti:

“En son bu konuda biliyorsunuz Batasuna kararı var ki bunun en önemli özelliği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin onaylamasıdır. Bırakın terörü, terör örgütüne dönük sempati imasına bile gelişmiş demokrasilerde tahammül yokken, toplumda oluşan bu rahatsızlığı siyasetçinin gündeme getirmesi başka bir şeydir, burada ortaya çıkan hukuk dışı, Anayasa’ya aykırı durumla ilgili Yargıtay Başsavcısının Anayasa Mahkemesi’nde dava açması başka bir şeydir. Dolayısıyla HDP kapatılacak mı, kapatılmayacak mı? HDP’nin kapatılıp kapatılmayacağının cevabını siyaset değil, yargı verecek. Burada siyaset, doğası gereği toplumda oluşan bu tepkiyi tabii ki dile getirir, kimse kalkıp da bunun üzerinden bir demokrasi tartışması gerçekleştirmesin.”

“BU ÜLKENİN SAVCISI TÜRK MİLLETİ ADINA KARAR VERİR”

Milletvekilliği düşürülen HDP milletvekilleriyle ilgili de aynı tartışmanın açıldığını anımsatan Ünal, Anayasa’nın 84. maddesinin açık olduğunu vurguladı.

Milletvekilliği düşürülen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’yla ilgili Anayasa Mahkemesinin verdiği kararın ortada olduğunu, bireysel başvuru hakkını kullandığını ve tedbir kararı istediğini ancak Yüksek Mahkeme’nin bunu reddettiğini anlatan Ünal, hem Gergerlioğlu hem de HDP ile ilgili bir dezenformasyon üzerinden “siyasetin yargıya talimatıyla bu işler oluyormuş” gibi bir itibarsızlaştırma çabasının gösterildiğini dile getirdi. CHP’nin bunu çok sık yaptığını ifade eden Ünal, “Bu ülkenin hakimi de savcısı da Anayasa Mahkemesi de Yargıtayı da Türk milleti adına karar verir. Anayasa’nın gereğini yerine getirir. Dolayısıyla hukuk çerçevesinde hareket eder.” diye konuştu.

Ünal, ayrıca Türkiye’de yargının bir siyasi görüşe ait olduğunu söylemenin, her şeyden önce yargıya karşı çok ciddi bir bühtan olduğunu belirtti.

“KAVAKCI BENZETMESİNİ KABUL ETMİYORUZ”

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine karşın Meclis’ten çıkmayacağını söyleyerek, Merve Kavakcı benzetmesi yaptığının hatırlatılması üzerine Ünal, “Merve Kavakcı benzetmesini asla kabul etmiyoruz. Çünkü Merve Kavakcı’nın herhangi bir terör örgütü ile ilgisi yoktu, bir terör örgütünü övmemişti. Merve Kavakcı’nın sadece başörtüsünden dolayı maruz kaldığı, yani temel insani bir hakkı ihlal edilmişti.” yanıtını verdi.

Merve Kavakcı’nın yaşadığı insan hakkı ihlaliyle ilgili CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun 4 Haziran 1999’da kaleme aldığı yazıya bakılmasını isteyen Ünal, “O gün temel bir insan hakkını savunmayan Enis Berberoğlu, bugün ne yazıyor, bugün CHP ne söylüyor?” sorusunu yöneltti.

Her şeyin milletin gözü önünde cereyan ettiğini dile getiren Ünal, “Sosyal medyada birtakım trollerin yazıp çizmesiyle bu ülkenin derin irfanı, bu milletin derin anlayışı ve her seçimde ortaya koyduğu tercihi, teveccühü değişmeyecektir.” dedi.

“MİLLET İTTİFAKI İLGİNÇ BİR BİLEŞEN OLDU”

Ünal, bu sürecin Millet İttifakı’nı nasıl etkileyeceği yönündeki soruya ise şöyle yanıt verdi:

“Meral Hanım’ın da ifade ettiği gibi Millet İttifakı ilginç bir bileşen haline geldi. Meral Akşener, ‘Evet Sayın Ekrem İmamoğlu böyle söyledi, Pervin Buldan da böyle söyledi, Yavuz Ağıralioğlu da şöyle söyledi. Ben de hepsini büyük bir hoşgörüyle izledim.’ diyor. Anladığım kadarıyla kendi içlerinde yaşanan bütün bu kırılmaları, kendi yaslandıkları sosyolojik tabana aykırı bu durumu, Meral Hanım hoşgörüyle izlediğini söyledi.

Benim ısrarla söylediğim bir şey var, CHP ve HDP’yi ayrı bir yerde görüyoruz.Yaslandıkları taban itibarıyla CHP’nin de yönetimi itibarıyla… Çünkü CHP’nin 2010’dan sonra ortaya koyduğu siyaset ne Deniz Baykal’ın CHP’siyle ne Bülent Ecevit’in CHP’siyle uzaktan yakından ilgili değil. Ama Saadet Partisi’nin ve İYİ Parti’nin yaslandığı sosyolojinin, seçmen tabanının bu durumu gördüğünü ve bu duruma tepki verdiğini biliyoruz.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com