celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Güncel 4 Ekim 2018 413 Görüntüleme

Kayda Değer gelişme: Esad’dan uzlaşı çağrısı

Suriye savaşının başladığı 2011’den beri ilk olarak Körfez medyasına görüşme veren Esad, Kuveyt’in eş Şahid gazetesine, yıllar süren gerilimlerin arkasından öteki Arap ülkeleriyle uzlaşıya vardıkları mesajını verdi.

‘SURİYE’DE DİPLOMATİK TEMSILCILIK AÇMAK İÇİN ŞAM’I ZİYARET’

Ülke ismi vermeden konuşan Esad, Arap ve Batılı ülkelerden temsilcilerin Suriye’yi ziyaret etmeye başladığını, diplomatik misyonların her tarafta açılması için görüşme yaptıklarını söyledi. Suriye’de savaşın yakında tamamen biteceğini ve ülkenin Arap alemindeki öncü rolünü her tarafta üstleneceğini belirtti.

Suriye Devlet Başkanı, Kuveyt’i överek Kuvet liderliğinin ‘sorun çözücü’ hitabe aldığını dile getirdi.

‘SURİYELİ KARDEŞLE’ KUCAKLAŞARAK GÖRÜŞME

Esad’ın açıklaması öncesinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu vesilesiyle Bahreyn ve Suriye Dışişleri Bakanları görüştü.

Bahreynli bakan Halid bin Ahmed el Halife, Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim’le kucaklaşma pozları vererek görüşmesinin peşinde, Suudi kanalı el Arabiya’ya ”Bu Suriyeli kardeşimle birincil görüşmemiz değil” dedi.

‘SURİYE İLE BİRLİKTE ÇALIŞIRIZ, SURİYE’Yİ YIKMAYA UĞRAŞANLARLA ÇALIŞMAYIZ’

BM’deki görüşmenin planlanmamış olduğundan, planlanmış olanların ise kameralar önünde gerçekleşmediğinden söz eden Bahreynli bakan, şu vurguyu yaptı:

“Suriye hükümeti Suriye’nin hükümetidir, anlaşamasak bile devletlerle birlikte çalışırız, fakat o devletleri yıkmakla uğraşanlarla birlikte çalışmayız.”

‘ARAPLAR SİYASİ ÇÖZÜM SÜRECİNDE ETKIN ROL İSTİYOR’

Suriye’ye siyasi çözüm sürecinde rol edinmek için Arap ülkelerinin ciddi mücadele içinde olduğunu ifade eden el Halife, ”Bu röportaj, Suriye meselesinde etkili Arap rolü için olumlu dönüşümlere şahitlik ettiğimiz bir döneme eşit geldi” diyerek şöyle devam etti:

”Suriye bir Arap ülkesidir, halkı Arap’tır, orada olan bitenler herkesten önce bizi endişelendirir. Yöresel ve uluslararası aktörler Suriye meselesine eğilirken bizim eğilmememiz içten olmaz.”

ARAPLAR ESAD’I DÜŞÜRMEK İÇİN ELLERİNDEN GELENİ ARDLARINA KOYMAMIŞTI

Fakat 2011’de Suriye savaşının başlamasından kısa zaman sonradan 22 üyeli Arap Birliği, Suriye’nin üyeliğini askıya almıştı; çoğu Suriye’deki savaşa vekilleriyle müdahil Arap ülkeleri, Şam yönetimi üstünde zorlama kurmakta başarısızlığa uğradıkça Suriye’ye ekonomik yaptırımlar uygulamaya koyulmuştu.

Ankara’nın yanısıra Arap aleminden de Riyad, Katar ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin diğer üyeleri, Esad’ı yikmak için savaşan silahlı gruplara dobra dobra destek vermişti.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com