celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Ekonomi 30 Haziran 2021 669 Görüntüleme

Atık plastik ithalatına kriter getirilmesi talebi

Atık ve geri dönüşüm sektöründen, ham madde için atık ithalatının sürsmesinin zorunluğu olduğu ancak atık plastik ithalatının koşullarının doğru hazırlanması gerektiği açıklaması geldi.

“ATIK PLASTİK AMBALAJLARIN İTHALİNİN KISITLANMASI NEDENİYLE SEKTÖRDE HAM MADDE SIKINTISI YAŞANABİLİR”

Ambalaj ithalatına ilişkin değerlendirme atık plastik ambalajların ithalinin kısıtlanması nedeniyle sektörde ham madde temininde sıkıntı yaşanabileceğini dile getirildi.

“İTHALATIN KRİTERLERİ BELİRLENMELİ”

TOBB Türkiye Atık ve Geri Dönüşüm Sanayi Meclisi Başkanı Ali Kantur, yapılacak ithalatla kriterlerin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Kantur, kriterlere uygun firmalara da ithalat haklarının verilmesi gerektiğini ifade etti.

“İTHALAT HAM MADDE TEMİNİ İÇİN YAPILIYOR”

Yurt içinde ham madde olmadığı için bu sektörün de ithalat yapmak zorunda kaldığını dile getirdi. Kantur, Türkiye’de yıllık 10 milyon ton üretim bulunduğunu ancak ülke içindeki ham madde miktarının ancak 1 milyon ton olduğunu belirterek, “Plastik sektöründe 9 milyon ton plastik ithal etmek zorundasınız. Bu sektörün önemli ihracatı da var. İhraç edilen plastiğin bir miktarının geri gelmesini temin etmemiz lazım. Bunun koşullarının doğru hazırlanması gerekiyor.

“ÇEVREYE OLUMSUZLUK YARATMASI ÖNLENMELİ”

Geldiği zaman çevreye olumsuz bir faktör yaratmamalı, ham madde olarak kullanılmalı, mamul üretiminin girdi ve çıktıları kontrol altında tutulmalı. Bu atığı alacak sektörler de denetim altında olabilmeli, ithal edilecek miktar ise bu sektörlerin kullanımları ile sınırlı olmalıdır. Kriterlere uyanlara da ithalat izni verilmeli.” diye konuştu.

“TÜRKİYE, ÇÖP İTHAL EDİYOR GÖRÜNTÜSÜNDEN ÇIKARILMALI”

Türkiye’nin çöp ithal ediyor görüntüsünden çıkarılması gerektiğini, ithal edilenin çöp değil ham madde olduğunu belirten Kantur, bazı firmaların ambalajlarını yüzde 100 geri dönüştürülmüş malzemeden yapmayı tercih ettiğini aktardı. Bu ürünlerin ihraç da edildiğini vurgulayan Kantur, içeriden temin edilmesi mümkün olmadığı için bu ürünlerin ithalinin yapılmasının önem taşıdığını dile getirdi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com